20100208

3.7 Εγωισμός

Ο όρος Εγωισμός βγαίνει από τις λέξεις «εγώ είμαι». Δείχνει, με άλλα λόγια, την έννοια της προσωπικότητας κάθε προσώπου, την αίσθηση ότι κάθε πρόσωπο είναι μια αυτόνομη οντότητα, διαφορετική και ανεξάρτητη από άλλες οντότητες.
Ο Εγωισμός δεν έχει καμία κατεύθυνση, καταστρέφει τα πάντα σε όλες τις κατευθύνσεις. Είναι ο πρώτος εχθρός της ανόδου μιας ψυχο-πνευματικής οντότητας και είναι το πιο ελκυστικό όργανο του υλικού κόσμου.
Ένας εγωιστής δολοφονεί, δηλητηριάζει και καταστρέφει χωρίς να συνειδητοποιεί ότι ενεργεί επίσης ως κατήγορος της συνειδήσεως για την ημέρα της κρίσης. Μπορεί να απεικονίζει τον εαυτό του ως ένα συμπονετικό πρόσωπο αλλά είναι μια κρυφή πληγή μέσα στην κοινωνία.

Λάβετε μέτρα εγκαίρως και ενισχύστε το ψυχικό σας σθένος προκειμένου να υπερνικηθεί ο εγωισμός σας. Διαφωτιστείτε από το καθαρό φως έτσι μπορείτε να ισορροπήσετε την εξίσωση.
Αυτές οι εξισώσεις καλούνται «ψυχικές εξισώσεις» επειδή εξαρτώνται από το μέγεθος του ψυχικού σας σθένους ή από αυτό του πνεύματός σας.
Χρησιμοποιώντας μια ζυγαριά για να μετράτε το καλό και το κακό και υποθέσετε ότι υπάρχουν ελαιολυχνίες και στις δύο πλευρές, όταν το λάδι σε κάποια από τις λυχνίες τελειώσει, τι θα συμβεί;
Ο Θεός ξαναγεμίζει την καλή πλευρά και η άλλη πλευρά ξαναγεμίζεται από τον εγωισμό, ο οποίος είναι γόνος του Πονηρού.

Δεν είναι ο εγωισμός αυτός καθ' εαυτός που είναι κακός, αλλά η αύξηση του εγωισμού σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό. Σε αυτήν την περίπτωση, ένα άτομο με υπερβολικό εγωισμό ενεργεί πάντα ενάντια στους συνανθρώπους του, φροντίζοντας μόνο τα προσωπικά του συμφέροντα. Δεν διστάζει να κλέψει, δυσφήμηση, να εξαπατήσει και να εκμεταλλευτεί τον καθένα αδιαφορώντας ακόμα και για τη ζωή των άλλων, για να κατακτήσει τα αγαθά που δεν έχει, ακόμα κι αν δεν τα χρειάζεται.
Άλλοι τύποι εγωιστών δίνουν την εντύπωση ότι είναι πνευματικά ανώτεροι από όλους και αισθάνονται περιφρόνηση για όλους τους άλλους ανθρώπους που θεωρούν ότι είναι πολύ κατώτεροι από τους. Με αυτήν την φαρισαϊκή νοοτροπία, δεν δίνουν προσοχή σε κανένα και δεν φροντίζουν για τίποτα άλλο εκτός από το πώς να αναδειχτούν ως μεγιστάνες του πνεύματος.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη εγωιστών. Ο καθένας τους προσπαθεί να προβληθεί ως ανώτερος σε έναν ορισμένο τομέα και ως ο πιο ειδικός για να εκφράσει σωστές απόψεις ή για να δώσει σωστές κατευθύνσεις. Στην προσπάθειά τους να επιβληθούν σε άλλους, οι άνθρωποι γίνονται φανατικοί οπαδοί, κακότροποι, αλαζονικοί, ματαιόδοξοι, τιποτένιοι, αναξιοπρεπείς συκοφάντες κ.λπ. Όλα αυτά τα κακά προέρχονται από τον κεντρικό πυρήνα του εγωισμού.

Όταν, για οποιοδήποτε λόγο, αισθανόμαστε ανώτεροι από άλλους, αυτό δημιουργεί ένα συναίσθημα ελαφράς πνευματικής ευχαρίστησης και μια εσωτερική αυτοϊκανοποίηση. Αυτά είναι σημάδια οτι οι κλάδοι του δέντρου του εγωισμού μας, έχουν αρχίσει να αυξάνονται γρήγορα και πρέπει να ενεργήσουμε δραστικά και αποτελεσματικά να τους κλαδεψουμε έτσι ώστε να αποτρέψουμε το κακό να αυξηθεί.

Η καταπολέμηση του εγωισμού μας γίνεται κυρίως με την εξουδετέρωση του συναισθήματος της ανωτερότητας μας προς τους συνανθρώπους μας. Εάν συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε παρά απλά μόρια της δημιουργίας, τότε θα συνειδητοποιήσουμε τη μικρότητά μας έναντι των θείων δυνάμεων και ο εγωισμός μας δεν θα βρεί εύφορο χώμα για να αυξηθεί. Ο Εγωισμός αντικαθίσταται από την ταπεινότητα και το μέτρο που περιορίζουν την σύγχιση του πνεύματος.

Όλα τα δεινά της ανθρωπότητας προέρχονται από τον εγωισμό.
Το κακό έχει αυξηθεί στους χρόνους μας τόσο πολύ που μόνο μια Ηράκλεια προσπάθεια μπορεί να νικήσει αυτό το τέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: