20100105

2.17 Μετεμψύχωση

Οι άνθρωποι γνώριζαν τη μετενσάρκωση από τους πανάρχαιους χρόνους.
Όλοι οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ειδικά οι Πυθαγόρας, Εμπεδοκλής και Πλάτωνας, την δεχόντουσαν.
Η μετενσάρκωση επίσης βρίσκεται στις διδασκαλίες όλων των θρησκειών, συμπεριλαμβανομένου του Χριστιανισμού.
Ο σημερινός κλήρος και οι θεολόγοι ισχυρίζονται ότι ο Χριστιανισμός απορρίπτει τη μετενσάρκωση. Αυτό είναι κομμάτι μιας παράδοσης που διαμορφώθηκε μετά το 600 Μ.Χ.
Μέχρι τότε, η μετενσάρκωση ήταν βασική δοξασία της Χριστιανικής διδασκαλίας.

Υπάρχουν, εντούτοις μερικά σημεία, για τα οποία πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν λανθασμένες απόψεις και που πρέπει να διευκρινίσουμε, προκειμένου να διακριθεί η αλήθεια από το ψέμα.
Το σημαντικότερο και πιο διαδεδομένο λάθος είναι η έννοια, ότι οι ανθρώπινες ψυχές μπορούν να ενσαρκωθούν σε σώματα ζώων ή ακόμα και φυτών.
Αυτή η αντίληψη ξεκίνησε απο την αρχαιότητα με την παρερμηνεία κάποιας συμβολικής διατύπωσης της μυστικής διδασκαλίας του Πυθαγόρα. Η παρερμηνεία έγινε πρώτα από τον Εμπεδοκλή και έπειτα από τον Πλάτωνα.
Έχει επικρατήσει μέχρι σήμερα η ερμηνεία του Πλάτωνα. Αυτή η θεωρία καλείται μετεμψύχωση.

Οι νεο-Πλατωνικοί και πολλοί άλλοι μελετητές προσπάθησαν να διορθώσουν τα πράγματα, αλλά οι εργασίες τους δεν είχαν απήχηση.
Ο νεώτερος πνευματισμός έδωσε ικανοποιητικές εξηγήσεις σε αυτό το θέμα, δηλαδή ότι οι ανθρώπινες ψυχές ενσαρκώνονται αποκλειστικά σε ανθρώπινα σώματα και ποτέ σε σώματα ζώων ή φυτών. Αυτό πρέπει είναι η κοινή πεποίθηση και οι αντίπαλοι της μετενσάρκωσης, πρέπει να σταματήσουν το επιχείρημα ότι η μετενσάρκωση υποβιβάζει τον άνθρωπο στο επίπεδο των ζώων.

Μετεμψύχωση σημαίνει ακριβώς τη μεταφορά (μετάβαση) της ψυχής από ένα σώμα σε άλλο. Δηλαδή μια ψυχή (το ψυχο-πνευματικό μέρος) μιας οντότητας, αφού αφήσει το σώμα της, δεν ανέρχεται στον Ουρανό, αλλά ενσωματώνεται σε ένα άλλο ζωντανό σώμα, του ίδιου είδους.
Επομένως, η μετεμψύχωση ή η μεταφορά μιας ψυχής από ένα σώμα σε άλλο είναι το ίδιο πράγμα. Αυτό το φαινόμενο είναι πολύ σπάνιο και δεν έχει καμία σχέση με τη μετενσάρκωση, όπου η ψυχοπνευματική οντότητα κατέρχεται από τον Ουρανό και ενσαρκώνεται γη.

Πολλοί συγγραφείς τους τελευταίους αιώνες κατανόησαν την μετεμψύχωση και έχουν γράψει γι αυτή στα μυθιστορήματα τους. Τέτοιου τύπου μυθιστορήματα, προσελκύουν πολλούς αναγνώστες επειδή θεωρείται ένα είδος μύθου που ιντριγκάρει τους ανθρώπους.

Μια άλλη περίπτωση μετεμψύχωσης, που με τη γήινη γνώση μας καλούμε "διπλή προσωπικότητα", είναι όταν μια ψυχο-πνευματική οντότητα αφήνει ένα σώμα και εισάγεται σε άλλο χωρίς να περάσει από τον Ουρανό.
Αυτό σημαίνει ότι το σώμα φιλοξενεί δύο οντότητες που εξουδετερώνουν η μια την άλλη με την σειρά τους.

Ένας άνθρωπος δεν μπορεί να έχει διπλή προσωπικότητα αλλά μπορεί να έχει δύο ανεξάρτητες προσωπικότητες μέσα στο ίδιο κέλυφος (σώμα).
Είναι δυνατό μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, η μια από τις δυο ψυχο-πνευματικές οντότητες να εγκαταλήψει το σώμα, έτσι η άλλη μπορεί να βρεί την άνεση της στο οίκο της.

Ο λόγος αυτή της Ουράνιας διδασκαλίας είναι να διευκρινιστεί η διαφορά μεταξύ της μετεμψύχωσης και της μετενσάρκωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: