20091223

2.4 Ψυχή και Πνεύμα

Η ψυχή είναι μία απειροελάχιστη ποσότητα της πνοής του Θεού.
Είναι η κινητήριος δύναμη, που ενδυναμώνει και αναζωογονεί τα πάντα. Δεν μπορεί να αναλυθεί. Επομένως, ο άνθρωπος έχει μέσα του τη δύναμη της θεότητας.
Αυτή η δύναμη δεν επηρεάζει τις αποφάσεις του ανθρώπου.

Το πνεύμα είναι μια λεπτή ουσία του Σύμπαντος όπου η ο ίδια αποφασίζει το πεπρωμένο της ανθρώπινης οντότητας.
Δεν μπορεί να αναλυθεί στον κόσμο της φθοράς (γη), αλλά μόνο στον άφθαρτο (Πνευματικός Κόσμος).
Οι πράξεις της ανθρώπινης οντότητας εξαρτώνται από τις αποφάσεις του πνεύματος. Δηλαδή, το πνεύμα είναι υπεύθυνο για αυτές.

Το πνεύμα μπορεί να θεωρηθεί ως μια αόρατη ελαφρά ουσία, που τροφοδοτείται και λειτουργεί από την εμφύσηση της ψυχής. Εάν η ψυχή δεν υπήρχε ως τροφοδότης του πνεύματος, το πνεύμα δεν θα μπορούσε να υπάρξει και θα ήταν μια άχρηστη αφηρημένη έννοια πεπερασμένης ενέργειας.

Το πνεύμα αποτελείται από δύο μέρη:

(ι) την αντίληψη των πάντων

(ii) ελεύθερη βούληση

Το πνεύμα από μόνο του είναι απείθαρχο και γι αυτόν τον λόγο η οντότητα πάσχει από τα κακά της ύλης. Όταν η κατανόηση εξισώνεται με την καλή κρίση,η ελεύθερη-βούληση συγκρατείται και το ψυχικό σθένος που ενεργεί ελεύθερα στο πνεύμα και η οντότητα ανέρχεται ευκολότερα.
Αντίθετα όταν η κατανόηση δεν εξισώνεται με την καλή κρίση, η ελεύθερη βούληση, θέτη φραγμό στην ψυχή και η ψυχοπνευματική οντότητα οδηγείται στο σκοτάδι.
Αυτό δεν είναι προς όφελος της ψυχής.

Το πνεύμα λειτουργεί ανεξάρτητο με ελεύθερη-βούληση. Είναι το πνεύμα και όχι η ψυχή που δεσμεύει την ανθρώπινη οντότητα. Η ψυχή και το πνεύμα αποτελούν μια ενιαία πλήρη οντότητα που καλείται «ψυχοπνευματική» οντότητα.
Όσο ισχυρότερο το ψυχικό σθένος τόσο ποιο θετικά μπορεί να επηρεάσει η ψυχή το πνεύμα, το οποίο γίνεται Φωτισμένο.
Εντούτοις, υπάρχουν δύο πηγές Φωτισμού για το πνεύμα:

Ο καθαρός φωτισμός που προέρχεται από την ψυχή και ο σκοτεινός, ο οποίος προέρχεται από τους υλικούς πειρασμούς.
Επομένως, ο άνθρωπος έχει μέσα του δύο αντίθετες δυνάμεις, τη θεία (ψυχή) και το μη θείο (πνεύμα). Η ισορροπία αυτών των δύο δυνάμεων διαμορφώνει το συνετό άνθρωπο.
Η ανισορροπία εις βάρος της ψυχής παρεμποδίζει την άνοδο του συνόλου ψυχή-πνεύμα (ψυχοπνευματική οντότητα).
Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται στο πνεύμα (μη-θείο) να καταστείλει την ψυχή (θείο). Από την ψυχή που αποκτά σθένος και το πνεύμα που αποκτά φωτισμό, η ψυχοπνευματική οντότητα ισορροπεί τις διπλές δυνάμεις (καλές και κακές) και ανέρχεται υψηλότερα.

Γιατί είναι μια ψυχή είναι ποιο αδύναμη από μια άλλη σε σθένος;

Ένας παλαιός νομοθέτης διαίρεσε τις τύχες και τις διένειμε στους πολίτες σε ίσα μέρη. Το αποτέλεσμα ήταν ότι μερικοί έχασαν την κληρονομιά τους και άλλοι την πολλαπλασίασαν.

Πώς αυτό συμβαίνει με την ψυχή;

Η απάντηση είναι ότι πολλοί δελεάστηκαν από τις υποσχέσεις του διαβόλου, παρέκλιναν από τη «ισοστάθμιση» και παρέσυραν και άλλους μαζί τους με δελεαστικές εικόνες.
Αυτός είναι ο ρόλος που μια εικόνα εμπαίζει τη φαντασία του πνεύματος.
Επομένως, το πνεύμα δεν υπάκουσε στην οδηγία του Κυρίου:
«Μην δοκιμάσετε διότιθα μετανοήσετε πικρά».
Σχεδόν όλοι περιήλθαν στην ίδια αμαρτία και για να επανακτήσουν οι ψυχές το σθένος τους ,εστάλησαν στη γη να ενσαρκωθούν.

Η ενσάρκωση ή η μετενσάρκωση της ψυχής στη γη γίνεται λόγω των ατελειών της ψυχοπνευματικής οντότητας.
Μέσω των αιώνων, από τους επαναλαμβανόμενους μόχθους, κόπους, εργασία και αντιξοότητες, μια υψηλότερη ομάδα ψυχών επικράτησε και έγκαιρος έφθασε στο επίπεδο της Διοικούσας Αρχής και έγιναν Διδάσκαλοι και Αρχηγοί.
Εντούτοις, ήταν απαραίτητο να Φωτιστεί η γη και να παταχτεί η ειδωλολατρία, και να ανοιχτεί ο εσωτερικός οφθαλμός του ανθρώπου.
Μερικές από τις οντότητες που ούτε εξορίστηκαν από τον Ουρανό, ούτε τόλμησαν να κατέβουν στη γη διότι η επιτυχία των αποστολών τους ήταν αβέβαιη, πρωταρχικά διαχειρίστηκαν το Ουράνιο Βασίλειο.

Ήρθε η ώρα για την ανθρωπότητα να δει, όχι με τα φυσικά μάτια της, αλλά με το εσωτερικό μάτι τους που εδρεύει στην ψυχή, η οποία ως καθρέφτης λαμβάνει τις εικόνες από το νωτιαίο μυελό.
Αντιληφθείτε ποιες πληροφορίες διαβιβάζονται στο εσωτερικό μάτι, το οποίο είναι ο τρίτος αόρατος μηχανισμός της ψυχής.

Όλα τα ζωντανά όντα έχουν πνεύμα αλλά εξελίσσετε μόνο των ανθρώπων.
Στα ζώα το πνεύμα παραμένει στάσιμο.
Ο Θεός έδωσε στον άνθρωπο τη ολική ελευθερία σκέψης προκειμένου να κρίνει και να κάνει διάκριση μεταξύ καλού και κακού.
Μέσω του πνεύματος ανερχόμαστε και μέσω του πνεύματος πέφτουμε από το Ουράνιο Βασίλειο.

Η ψυχή κατοικεί στο σώμα. Μερικά άτομα τοποθετούν την ψυχή στην καρδιά και άλλοι την τοποθετούν στον εγκέφαλο. Αυτή η ιδέα είναι λανθασμένη.
Η ψυχή δεν είναι ένα όργανο του σώματος. Η ψυχή είναι πνοή του Θεού.
Δίνει την κίνηση και την ενέργεια. Διαπερνά όλο το σώμα.

Το πνεύμα βρίσκεται στον εγκέφαλο. Είναι ο ελεγκτής όλων των διανοητικών διαδικασιών. Δηλαδή το πνεύμα ελέγχει την οντότητα και τις πράξεις της.
Επομένως το μέρος που συνδέεται περισσότερο με το σώμα είναι το πνεύμα.
Αν ένα πρόσωπο αποκεφαλιστεί, το πνεύμα σταματά και εφόσον είναι συνδεδεμένο με την ψυχή, αναχωρεί αμέσως παρασύροντας την ψυχή μαζί του.
Εάν μια σφαίρα διαπεράσει την καρδιά κάποιου, το αίμα θα πάψει να κυκλοφορεί για την κανονική λειτουργία του εγκεφάλου, επομένως ερχόμαστε στο ίδιο σημείο του γήινου θανάτου του πνεύματος.
Γι αυτόν τον λόγο όταν σταματά το πνεύμα να λειτουργεί αποσύρεται με την ψυχή, η οποία αναχωρεί τελευταία.
Το πνεύμα δίνει το σήμα αναχώρησης στην ψυχή. Όταν το σώμα είναι νεκρό, ακόμα κι αν οι ιδιοκτήτες του διαφωνούν, η ψυχή και το πνεύμα αναχωρούν από τον υλικό κόσμο ως ενιαία δύναμη.

Η ψυχή και το πνεύμα διαμορφώνουν τη μοναδική προσωπικότητα της ψυχοπνευματικής οντότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: