20100122

3.2 Μέτρο και Γνώθι σεαυτόν

Σύμφωνα με τις διδασκαλίες από τον ουρανό, ο άνθρωπος πρέπει να βαδίζει σύμφωνα με δύο ρητά που ειπώθηκαν πρώτα απο τους αρχαίους Έλληνες: Μηδέν Άγαν και Γνώθι σε αυτόν:

(ι) Μηδέν Άγαν: έχει την έννοια «μακρυά από κάθε υπερβολή» επειδή αυτές βλάπτουν
την οντότητα στην άνοδό της, διότι καθετί πέραν του μέτρου ζημιώνει και δεν ωφελεί δηλ. τα πάντα με μέτρο

(ii) Γνώθι σαυτόν: το ρητό αυτό, να γνωρίσεις τον εαυτό σου, είναι απλώς ένα γνωμικό επειδή ως άνθρωποι δεν είμαστε ποτέ εις θέση να γνωρίσουμε τον εαυτό μας.
Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη έννοια και επίσης πολύ δύσκολη να επιτευχθεί. Αλλά εάν κάνετε μια συνεχή και εντατική προσπάθεια να την κατανοήσετε, τότε αυτόματα είστε εντός της έννοιας της «Αυτογνωσίας». Επομένως, ακολουθήστε τη σωστή πορεία για μεγάλο όφελος όχι μόνο για εσάς αλλά επίσης και για την ανθρωπότητα.

Ο άνθρωπος πρέπει να εργάζεται με μέτρο, το οποίο είναι η αρμονική ισορροπία μεταξύ δύο αντίθετων στοιχεία δηλ. εντός του μέτρου:
Το μέτρο είναι η βάση της ανθρώπινης ζωής. Το μέτρο δεν κάνει λάθη, δεν καταχράται, δεν μισεί. Το μέτρο είναι η αγάπη για ισορροπία.

Το ρητό «όλα εντός μέτρου είναι άριστο» ή «όλα με μέτρο» είναι καλύτερο, είναι όχι μόνο ένα ρητό αλλά και αληθινή αποκάλυψη του θείου φωτός σε ένα πνευματικό άνθρωπο.
Ποίηση χωρίς μέτρο δεν έχει αρμονία και μουσική χωρίς μέτρο είναι κακοφωνία. Επομένως, πρέπει να κρατάτε το μέτρο για να ισορροπούν τα πάντα.

Μην αμελείτε το μέτρο. Οτιδήποτε γίνεται με μέτρο είναι ακριβές. Η αξία του μέτρου είναι ένας ανεκτίμητος θησαυρός για τους ανθρώπους.
Όταν στις ενέργειές σας χρησιμοποιείτε δύο μέτρα, αυτό καλείται «απάτη».

Πολλοί χρησιμοποιούν τη λέξη «μέτρο» αλλά με λάθος τρόπος. Εξαπατούν τους αδελφούς τους με ένα ελαστικό μέτρο και αψηφούν τη συνείδηση τους που θα φέρει ολόκληρο το βάρος των κακών πράξεων. Το βάρος των αμαρτιών το φέρει στον Ουρανό η ψυχή και το μεταδίδει στο πνεύμα, το οποίο, μη έχοντας την ικανότητα να απαλλαγεί από την πίεση των αμαρτιών, υποφέρει βάναυσα.

Είναι καθήκον σας να κάνετε καλές και ευσεβείς πράξεις, αλλά όχι πέραν του μέτρου, διότι αντί για ευγνωμοσύνη θα λάβετε αχαριστία και η θλίψη του πνεύματός σας θα διπλασιαστεί.
Η πολύ καλοσύνη υποβιβάζει τις καλές πράξεις σας και ενισχύει το άστατο πνεύμα των άλλων. Δώστε ένα χέρι βοηθείας στον εχθρό σας. Αυτό είναι καλό να γίνει μέχρι ενός ορισμένου μέτρου, πέραν αυτού ενισχύετε τη φαυλότητα του, όχι μόνο προς εσάς τους ευεργέτες του, αλλά και προς τους άλλους αδελφούς του.

Το απόλυτο δεν υπάρχει ούτε στη γη ούτε και στα χαμηλότερα επίπεδα του Ουρανού. Το απόλυτο είναι ουτοπία. Είναι μια λέξη που παραπλανά τους αφελείς. Είναι πολύ λυπηρό που οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τη Θεία Γνώση που τους μεταδίδεται.

Κακά πνεύματα μπορούν να κατευθύνουν τους ανθρώπους που στερούνται το μέτρο. Η αρμονία της ζωής είναι το μέτρο όπως αρμονικές είναι οι φυσικές ενέργειες.
Το μέτρο εναρμονίζει τη ζωή στην ψυχή και στο πνεύμα. Ελέγχει τα πάθη και καθορίζει τα πρέπει. Το μέτρο έλκει προς τη μουσική και το μέτρο συγκρατεί την ομορφιά της γυναικίας έλξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: